Ako nepoškodiť vlasy

1️⃣

Ako si neublížiť - neškrabať si hlavu.

Samozrejme, pokožka hlavy je nezvyčajná. Samozrejme, pletenie spôsobuje svrbenie - pre niekoho viac, pre niekoho v menšej miere. Prečesaním pokožky nechtami alebo inými predmetmi riskujete vytrhnutie časti chĺpkov z korienkov a okrem toho môžete do folikulov zaniesť baktérie/infekcie, kvôli ktorým sa neskôr objavia červené nepríjemné pupienky, najmä na okrajovej vlasovej línii.

 

2️⃣

Použite špeciálne prípravky na upokojenie svrbenia a dezinfekciu pokožky pozdĺž okrajovej vlasovej línii, kde je pokožka najviac náchylná na podráždenie. (Nastriekajte napríklad priamo na copíky alebo dezinfekčný gél na pokožku)

 

3️⃣

Nesťahujte vlasy do pevného copu, čím vytvárate dodatočné napätie pozdĺž okraja.

 

4️⃣

Majte na pamäti, že Váš životný štýl ovplyvňuje trvanie vášho účesu. Čím menej sa s účesom manipuluje, tým dlhšie bude vyzerať krásne. Žena, ktorá celý deň sedí za počítačom, potom príde domov a večer strávi čítaním knihy, vydržia boxerské copy krásne aj celý týždeň. Avšak slečna, ktorá začína deň behom, pracuje vo výrobe a končí v bare na diskotéke - dva dni po zapletení účesu bude strapatá.

To isté platí pre deti - aktívne deti, ktoré chodia športovať/tancovať, alebo sa 100x denne prezliekajú, prípadne nepokojne spia - budú mať vlásky oveľa kratšie ako pokojné deti.

 

5️⃣

Ak máte na hlave vrkoče, nie je potrebné vlasy umývať, stačí umyť vlasy po rozpletení. Ak si predsa len chcete umyť vlasy, umyte si pokožku hlavy zriedeným šampónom alebo penovým šampónom na copíky. Každé umývanie skracuje dobu opotrebovania účesu. Samotné copíky nie je potrebné umývať. Po umytí nadbytočnú vodu z vlasov jemne osušte uterákom.

 

Ak máte zložitejší účes (Afro vrkoče, dredy, de copíky, kučery...) Odporúča sa umývať si vlasy aspoň raz týždenne.

Použite špeciálny šampón na zapletené vlasy: naneste penu na pokožku hlavy, jemne masírujte prstami a dôkladne opláchnite teplou vodou zo sprchy. Špeciálny šampón je navrhnutý tak, aby sa dal ľahko aplikovať na celú hlavu bez ohľadu na účes a úplne opláchnuť, čo uľahčuje proces rozčesania.

 

Umývajte iba pokožku hlavy. Snažte sa nedeformovať vrkoče / dredy / kučery - netreba ich mydliť a trieť o seba.

 

Odporúča sa sušiť vlasy bez sušiča vlasov, aby sa vlasy nedeformovali, nespálili kanekalon.

 

6️⃣

Na umytie vlasov si vyberte deň, kedy sa rozhodnete zostať celý večer doma. Vlhké vlasy vážia oveľa viac ako suché vlasy. Preto sa odporúča nebyť fyzicky aktívny s mokrou hlavou, aby Ste si nepoškodili korienky vlasov. Osušte si copíky uterákom a pokojne si sadnite, aby Ste si oddýchli. Buďte pripravení na to, že vlasy budú dlho schnúť. Sušenie fénom sa neodporúča, pretože vrkoče sú z fénu strapaté a z účesu intenzívne začnú vytŕčať krátke chĺpky. Okrem toho môže sušič vlasov poškodiť (spáliť) kanekalon, narovnať kučery atď.

 

7️⃣

Prosím, nepreháňajte nosenie účesu. Maximum sú dva mesiace (pri afro predlžovaní vlasov, afrocopíkoch, dredoch, aj keď účes po 2 mesiacoch stále vyzerá slušne, mali by Ste vedieť, že čím dlhšie vlasy nosíte, tým sú vlasy namáhanejšie, a riskujete tak poškodenie vlasov).

Mesiac na kučery, dva týždne na braidy, týždeň na vysoký cop, 3 dni na boxerské copy.

Pokiaľ ide o boxerské copy, môžete ich nosiť dlhšie, ako je uvedené vyššie, ak Váš účes stále vyzerá cool

 

8️⃣

Rozpletanie:

Prvé univerzálne pravidlo: najprv rozpletieme, potom češeme a až potom umývame.

Ak máte boxerské copíky, prípadne braidy do copu, tak Vám rozpletanie nezaberie veľa času, tenké konce vrkočov sa dajú odstrihnúť (kde s istotou viete, že Vaše vlasy už nie sú vo vnútri copíku) a rozpletiete ako bežné vrkoče. Vyhoďte Kanekalon.

 

Rozpletanie afrocopíkov, de vrkôčikov, dredov a kučier je zložitejší a zdĺhavejší proces, odporúča sa prihlásiť sa na rozpletanie u braidera.

 

Ak si chcete vlasy rozpliesť sami, pripravte sa na to, že proces bude trvať niekoľko hodín. Po rozpletení jedného copíku prameň vlasov navlhčíme vodou a trpezlivo, pomaly, zdola nahor, postupne prečesávame jednoradovým hrebeňom, pričom vyčesávame vlasy, ktoré každý deň prirodzene vypadli, ale nemali možnosť vypadnúť, keďže boli zapletené.

 

Až po vyčesaní jedného prameňa vlasov pristúpime k rozpletaniu druhého copíku a tak ďalej.

 

Až keď je celá hlava vyčesaná, môžete si vlasy umyť akýmkoľvek bežným šampónom, môžete použiť masku / balzam.

 

Pripravte sa na to, že prvé dni po odpletení Vás neopustí myšlienka, že Vám vypadla polovica vlasov! Tento pocit vzniká v kontraste - včera Ste cítili váhu účesu, objem a dĺžku a dnes nie je ani dĺžka, ani objem, ani váha. Zvyčajne tento pocit prechádza na tretí deň.

 

Ak rozpletáte DE copíky alebo dredy, potom len rozpletáte Vaše vlasy pripletené k týmto  copíkom/dredom (tieto nie je potrebné rozpletať).

Späť do obchodu